Fanatizmin Zombisi: White Power


Teknoloji gelişiyor, haklar genişliyor, bilgi kaynakları artıyordu ancak insanoğlu geriye doğru giden serüvenini istikrarla sürdürmeye devam ediyordu. Bu istikrarlardan en kadimli olanı ise White Power hareketidir.




Şu resme iyi bakmanızı istiyorum. Teröristin mahkeme sırasında çekilmiş bir fotoğrafı. Eline dikkat edin lütfen. 





Bizim ülkemizde farklı bir anlamı olduğu kadar bulunduğu ülke içerisinde de ciddi manası olan bir işaret. White Power.



Almanya'nın Nazi dönemlerinden arta kalan aşırılığın günümüze uyarlanmış hali diyebiliriz. Nazi selamı ile aynı anlamı taşıyor. Beyaz ırkın, diğer tüm ırklardan daha üstün olduğuna, dünyayı yönetenlerin beyazlar olması gerektiğine, diğer tüm ırkların yaşamlarının gerekli olmadığına inanan aşırı fanatik bir düşünceden ibaret. White Power, yani Beyaz Güç. 

Tabi bunun yalnızca düşünceden ibaret olmadığını da son zamanlarda görebiliyoruz. 

Son birkaç yılda tüm dünyayı kasıp kavuran aşırı milliyetçi düşünce biçimleri, herkesi ciddi manada etkiliyor. Özellikle ABD Başkanı Trump'ın ülke içerisindeki farklı milletlere olan tavırları bunu gözler önüne seriyor. Müslümanlar ve Latinler onun kendine yarattığı baş düşmanları(!) Amerikanlar dışında hiç kimse onun umurunda değil. 


"Afrika'ya dön!"(1) "Meksika'ya dön!"(2)  "..."(3)

Gerçi Amerikan tabiri yanlış olur. Asıl Amerikanlar yani Kızılderililer, kıta keşfedilip Avrupa ve Asya kıtalarından göçler başladığında kendi topraklarında katledildiler. Dolayısı ile zorbalıkla alınan bir kıtanın Başkan'ı, asıl sahibi kendisi olmadığı halde ülke içerisindeki farklı etnik grupları parazit olarak görmesi, kendiyle çelişmesinden başka bir şey değildir. Bir nevi kendi pisliğini örtmek için başkalarına pislik atan o sevimsiz tiplere benziyor. Bu konu hakkında yazılmış çok güzel bir yazı var. Hemen aşağıya bırakıyorum. Yazıyı bitirince geri dönüp okuyun. Bilinmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.

ABD TAM 70 MİLYON KIZILDERİLİYİ KATLETTİ



İşaretin anlamı yukarıda gördüğünüz gibi. Açık duran üç parmak W harfini temsil ederken işaret ve baş parmak P harfini temsil ediyor.





White Power'ın tarihi aslında Nazi Almanyası'ndan çok daha gerilere dayanıyor. 

KKK, açılımıyla Ku Klux Klan. Adını duymuşsunuzdur. 24 Aralık 1865 yılında Amerika'da kurulan aşırı bir grup. Amaçları beyaz ırkı yüceltmek, siyah ırkı ise köle haline getirmektir. Yıllarca faşizmine devam etmiş, söylentilere göre de FBI içlerine sızarak köklerini kurutmuştur. Ancak yeraltı bir örgüt olarak yaklaşık 10.000 üyeleri olduğu söyleniyor. Aşağıdaki fotoğrafta örgüt üyelerinin giyim şeklini görebilirsiniz.



Ku Klux Klan örgütünü üç aşamalı olarak inceleyebiliriz. 

İlk aşamada örgüt, beyaz üstünlüğü ve siyahi karşıtlığı düşüncesi içerisinde hareket ediyordu. Amerika'da 1860'lı yıllarda yaşanan İç Savaş, diğer adıyla Civil War, yaşandı. Bunun en büyük sebebi de Abraham Lincoln'ün köleliği kaldıracağına dair söylemleri oldu. Bu seçim vaadi, Güney kesimdeki eyaletleri endişelendirdi ve ayaklanmalar çıkararak bağımsızlıklarını ilan etmeye başladılar. 

Güney eyaletlerinin bu ayaklanmaları Kuzey eyaletlerini rahatsız etti. Sebebi olarak da köleliğin kaldırılmasını destekleyerek masum tarafta olduğunu düşünebilirsiniz. Şunu asla unutmayın, Amerika kendi içerisinde dahi menfaatini düşünür. Kuzey kesimi, Güney'deki siyahi kölelerin kendi bölgelerindeki sanayi kuruluşlarına aktarılmasını istiyorlardı. Ayrıca Güney eyaletlerinin İngilizlere köle verip karşılığında pamuk alma ticaretinden de hoşnut değillerdi. Tüm bunlar neticesinde Kuzey-Güney Eyalet Savaşları başlamış oldu. 


Sivil Savaş'ı temsil eden Kuzeyli Amerikalı asker (sol) ve Güneyli Konfederasyon askeri (sağ)

Güney kesimden 72 bin ve Kuzey kesimden 82 bin askerin katılımı sonucunda savaş, Kuzey kesimin galibiyetiyle son buldu. Bunun neticesinde köleler özgürleştirildi ve zaman içerisinde oy kullanma hakkına dahi sahip oldular. 8 Nisan'da biten savaşın üzerinden birkaç ay geçtikten sonra 24 Aralık'da KKK kuruldu. Yaşanılan Kuzey zaferinden rahatsız oldukları aşikardı. Çünkü KKK üyeleri Güney kesimin liderleriydi. Ve ne yazık ki beyaz faşistler tarafından siyahilere yapılan zulümler devam etti. Zaman içerisinde Güney'deki beyaz üstünlüğü sağlanınca KKK kendini geriye çekti. 

İç Savaş

Şimdi ikinci aşamaya geldik. Fanatik örgüt 1900'lü yılların başında yeniden ortaya çıktı. Bu sefer siyahi karşıtlığının yanında ülke içerisinde bulunan farklı etnik ve dini gruplara karşı da düşmanlık beslemeye ve onlara karşı da üstünlük kurmaya başladılar. Göçmenler, Yahudiler, Katolikler... Onlardan farklı bir fikrinizin ve yaşamınızın olması yetiyordu size karşı düşmanlık duymaları için. 

1919 yılında siyahilerin ayaklanacağı yönünde çıkarılan dedikodular bahane edilerek (soldaki gazete haberi) Afro-Amerikalı biri linç edildi ve etrafında poz verilerek fotoğraf çekilindi.

Üçüncü aşamada 1950-60 yıllarındaki Sivil Savaş hareketinde ortaya çıktılar. Eski görüşlerini devam ettirdiler. Bolca taraftar topladılar. '64 ve '65 yıllarında çıkarılan hak koruyucu kanunlarla yeniden etkilerini kaybettiler. 

1963 yılında KKK, bir kiliseyi bombaladı. Bombalama sırasında bodrum katında koro elbiselerini değiştiren dört kız çocuğu hayatlarını kaybetti.

Ancak geri püskürtülmeleri hiçbir zaman şevklerini kırmadı. İşlerine yeraltı dünyasında devam ettiler. Kendi içlerinde örgütlendiler. Zamanla Güney sınırlarını aşıp ABD'nin her yerine yayılmaya başladılar. 

Bazıları beyaz ırk propagandası yapabilecekleri kiliseler açtı. Orada vaazlar vererek insanların beyinlerini yıkamaya çalıştılar. Naziler'den aldıkları tavsiyeleri ve önerileri can kulağıyla dinleyip uyguladılar. Tanrı'nın yalnızca beyaz ırkı kutsadığını iddia ettiler. 

Bu faşist örgütün ayrıca Trump'ı desteklediği dip notunu vermeme gerek yok sanırım. 

Velhasıl kelam, Ku Klux Klan varlığını hala devam ettiriyor. Belki çok daha vahşi, belki çok daha pasif... Yaşanan son olaylar vahşiliği ciddi manada ön plana çıkarıyor. 

White Power, tüm dünyayı bir beden olarak tasvir edersek, vücuda yayılan ve onu yavaş yavaş yok eden toksik maddeden başka bir şey değil. Tıpkı diğer tüm aşırı ideolojiler gibi. 

Anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Eklemek veya dile getirmek istediğiniz bir şey varsa yorum kısmına yazın lütfen. 
Beğendiyseniz paylaşabilir, bloğuma destekte bulunabilirsiniz. 
Ayrıca üst kısımda yer alan abone ol butonuna da tıklarsanız yazılarım yayınlanır yayınlanmaz mail adresinize düşerek size haber verecektir. 
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Fanatiklikten uzak durun ve bilincinizi daima yüksek tutun. Bizi kurtaracak olan yine bizleriz. 
Sevgiyle kalın. 




Yorumlar

Popüler Yayınlar