Mutlu Prens | Oscar Wilde (kitap incelemesi #6)

 

Künye

Kitap Adı: Mutlu Prens
Yazarı: Oscar Wilde
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Çevirmen:Roza Hakmen - Fatih Özgüven
Baskı/Yıl: 7/2018
Sayfa Sayısı:50

Mutlu Prens 

İçerisinde; adını da aldığı Mutlu Prens hikayesinin dışında, dört hikaye daha barındırıyor. 


Jules Verne'in öykülerinin toplandığı bu küçük kitapta ana tema genel olarak hayvanlar üzerinden anlatılıyor. Sanki çocuklar içinmiş havasında. Ancak kesinlikle değil. Her bir hikayenin alt metni çok güçlü ve yetişkin bir bireyin anlayabileceği düzeyde. 


Şu an hepsini anlatasım var ancak spoiler vermek istemiyorum. Sadece söylemek bahsetmek istediğim kıssadan hisseler var.


Mutlu Prens; farkında olmadığımız şeylerin, yeni farkına vardığımızda onları düzeltmek için tüm benliğimizi ortaya koymamız gerektiğini ustalıkla öğretiyor bize. Hiçbir an geç değil, diyor bize heykelin içerisinde sıkışıp kalmış ruhu. Tıpkı Peygamber Efendimizin, kıyametin koptuğunu görsek dahi elimizde bir fidan varsa onu dikmemiz gerektiğini söylemesi gibi. 


Harika Fişek, bencilliğin ne raddeye gelebileceğini açıkça gösteriyor. Sahip olduğu kibirin, insanın gözünü nasıl kör edip dipsiz bir kuyunun içinde kaybolunacağını çok güzel diyaloglarla ifade ediyor. 


Bencil Dev, kötü duyguların insanı nasıl körelttiğini, güzel duyguların ise nasıl çiçek böcek olarak her yeri güzelleştirdiğini anlatan kısa bir hikâyeydi. Sonunu bağlama konusunda beni pek tatmin etmese de, hikaye kendi içerisinde anlamlı ve güzeldi.


Bülbül ve Gül, uğruna inandığın şey için ne kadar ileri gidebileceğinin hikayesiydi. Ve bu yaptığının dünya kadar değeri olsa dahi, kıymetini bilmeyenler tarafından  nasıl paçavra gibi köşeye fırlarıldığını büyük bir incelikle anlatıyor.


Vefalı Dost, iyi niyetin suistimali konusunu işliyor. Okurken saçımı başımı yolmuş olabilirim. Okuyanlar ne demek istediğimi anladı. Okumak isteyenler de anlayacak. 


Tüm bunların ötesinde kütüphanenizde bulunması gereken bir kitap. Okumanızı tavsiye ediyorum.

Yorumlar

Popüler Yayınlar